Instrumentul de politici si management - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Primăria Sectorului 3, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, în scopul indeplinirii atribuțiilor legale.
Datele pot fi dezvăluite unor terți în baza unui temei legal justificat. Vă puteți exercita drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679, printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă pe adresa Primăriei Sector 3.
X

Acasa Programe si initiativeInstrumentul de politici si management

Instrumentul de politici si management

Titlu proiect: Aplicarea Instrumentului de Politici și Management (PMI) pentru a încuraja valoarea adăugată în activitatea administrațiilor publice, îmbunătățirea bunei guvernanțe și stimularea democrației la nivel local în România.  

Parteneri: BMC  (http://www.bmc.nl/), Asociația Administratorilor Publici din România (http://aapro.ro/)  

Beneficiari: 5 municipii / comune cu caracteristici diferite care pun în aplicare toate etapele modelului PMI (evaluare ex-ante, formare, competențe la locul de muncă, asistență, evaluare ex-post) : Sector 3 Bucuresti, Satu-Mare, Piatra Neamt, Medgidia, Prundeni;  alte institutii si organizatii ca participanti indirecti.  

Perioada de implementare : 2013 – 2015  

Rezultate asteptate: -  Îmbunătățirea bunei guvernări și a procesului de luare a deciziilor; - Consolidarea cadrului financiar și politic în contextul responsabilizării față de cetățeni; -  Îmbunătățirea eficacității organizaționale.  

O scurtă istorie a PMI în Țările de Jos :

În urma crizei financiare din anii 1980, care a marcat una din perioadele cu cel mai ridicat șomaj din istoria Olandei, cheltuielile publice în cadrul Țărilor de Jos au solicitat măsuri pentru a atinge o mai mare eficiență. În acest context, instrumente de planificare și control au fost dezvoltate de către Fundația Olandeză PMI. BMC și Ministerul Olandez al Afacerilor Interne au fost o parte dintre partenerii acestei Fundații.

Ca urmare a cerințelor tot mai mari ale municipalităților, de exemplu, a lucra mai eficient și eficace, o atenție sporită a fost acordată gestionării administrative a acestora și modului în care obiectivele politice au fost puse în aplicare din punct de vedere administrativ și financiar. Municipalitățile, s-a demonstrat, nu dispuneau de suficiente instrumente moderne administrative.

PMI a fost inspirat de "Noul Management Public", bazat pe un rezultat mai eficient, îndreptat înspre exterior, având o organizare guvernamentală mai puțin birocratică. Sau altfel spus : "mai mult cu mai puțin".  În conformitate cu modelul PMI, a fost dezvoltat un cadru pentru management administrativ (financiar) sistematic pentru municipalități. În cele din urmă acesta a dus la elaborarea Instrumentului de Politici și Management (PMI). Proiectul PMI, care a durat din 1990 până în 1995, a fost un real succes.

În cadrul proiectului au participat 50 de municipalități pilot olandeze. Au fostorganizate  simpozioane, cursuri de formare, materiale de studiu și, desigur, punerea în aplicare a principiilor și metodelor de lucru ale modelului PMI. După aceast pilot, modelul a fost răspândit în rândul tuturor municipalităților olandeze care aplică în continuare modelul PMI și ideile de bună guvernanță, deși modelul a suferit modificări între timp. Scopul modelului PMI este de a consolida poziția Consiliului Municipal (componenta democratică în Olanda), pentru a permite un control mai bun al organizației și pentru a spori orientarea către cetățean. În scopul punerii în aplicare a cadrului, modelul PMI face distincția între faze pe baza ciclului bugetar.

Pași importanți în proces sunt, de exemplu, traducerea dorințelor politice în planuri concrete de politică, rapoarte intermediare de gestiune și administrare, dezvoltarea raportului anual și a conturilor anuale ca instrumente de politică și dezvoltare a unor instrumente pentru măsurarea eficienței. PMI nu este doar un cadru teoretic, acesta este un instrument practic care contribuie la dorințele politice realiste, la punerea în aplicare a acestor dorințe și la evaluarea rezultatelor sale.

Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, va rugam sa contactati directiile si serviciile Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti pentru confirmarea informatiilor prezentate.
Toate materialele prezentate in acest website sunt proprietatea Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti